Futon sängyt ovat yleistyneet myös Suomessa moderneissa ja urbaanissa asumisympäristöissä viime vuosikymmenten aikana. Futonit ovat muodikkaita, käytännöllisiä ja monikäyttöisiä. Niitä voi käyttää monessa eri ympäristössä. Futonit ovat myös yleisesti ottaen kevyitä ja yksinkertaisia, ja antavat lisäksi mukavan yösijan nukkujalle.

futon-s%C3%A4nky-normal.jpg

Futon sänky

Futon sängyt juontavat juurensa alun perin Japanista. Satojen vuosien ajan, japanilaiset ovat nukkuneet ohuilla, suoraan lattian päälle sijoitetuilla futon patjoilla. Japanilaiset eivät nähneet tarvetta korostaa nukkumasijaa sängyn rungolla tai päädyllä. Alkuperäiset futonit olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan vain ohuita patjoja, joiden kanssa käytettiin pieniä tyynyjä ja täkkiä. Aamulla futon sänky voitiin rullata kasaan ja laittaa kaappiin. Ajan myötä, futon konsepti on levinnyt Amerikkaan ja Eurooppaan.

Moderneilla futoneilla on usein taitettava runko ja niitä voi käyttää joko sohvana tai sänkyä, riippuen siitä missä asennossa runko on. Rungot ovat usein tehty värillisestä metallista, mutta ne voivat myös olla puisia. Futon sohva muuttuu yksinkertaisesti sohvasta sängyksi. Futonit on mukavan tuntuisia kalusteita sekä sohvana että sänkynä, ja soveltuvat erinomaisesti satunnaisten vieraiden yösijaksi.

Nykyiset futon patjojen mallit ovat paksumpia kuin alkuperäiset japanilaiset olivat. Ne on usein täytetty villalla, polyesterillä, puuvillalla, tai pehmeillä, synteettisillä kuiduilla. Niissä ei ole jousia, kuten tavanomaisessa sängyssä. Näin ne välttävät tavanomaisen sängyn yleisimmän heikkouden, joka on jousien kuuluminen ajan myötä. Futon sängyillä ei ole tätä ongelmaa.

Futon sängyt ovat kehittyneet paljon ajan myötä, niiden yksinkertaisista alkuajoista Japanissa, jossa ne olivat pelkkä patja, niiden nykyiseen moderniin ulkomuotoon.